Krawędziaki, zwane inaczej kantówkami lub legarami to drewniane elementy konstrukcyjne, niezwykle istotne w przypadku dachów spadzistych. Jak zbudowane są krawędziaki i w jakich miejscach się je montuje, dowiesz się z poniższego artykułu. Krawędziaki to tarcica drzew iglastych lub liściastych, mająca postać solidnych, grubych belek o przekroju kwadratowym lub prostokątnym, których zadaniem w konstrukcji dachu jest przenoszenie obciążeń z dachu na ściany budynku. Pozwala to wzmocnić dach i zabezpieczyć go przed zawaleniem. Kantówki stosuje się również w konstrukcjach altan i innych budowli ogrodowych, a także do budowy ścian działowych, ram łóżek, stołów i ław. Jakie są rodzaje krawędziaków? Tarcica w postaci kantówek może być strugana i niestrugana, a także lita i klejona. Jest ona produkowana zarówno z gatunków liściastych (popularne są dąb, jesion, buk, brzoza), jak i iglastych (zwykle sosna, świerk, modrzew). Na rynku można dostać kantówki z sękami (które są tańsze) oraz bez sęków, odznaczające się większą wytrzymałością. Kantówki mają najczęściej długość około 1-3 metrów. Szerokość i wysokość krawędziaków najczęściej waha się od 8 x 8 mm do 50 x 120 mm. Jeśli potrzebujesz kantówek o nietypowych wymiarach, skontaktuj się z pracownikami tartaku. Czym różni się kantówka lita od klejonej? Kantówka klejona jest zbudowana z kilku sklejonych ze sobą warstw. Okazuje się, że materiał powstały w ten sposób ma lepsze właściwości od kantówki litej, czyli takiej, która powstała z całego kawałka drewna. Kantówka klejona jest trwalsza i bardziej odporna na kurczenie się i pękanie. Nie reaguje tak mocno na wahania temperatury, jak kantówka lita, jest też bardziej odporna na wilgoć i ogień. Krawędziaki klejone są lżejsze od litych.
Impregnacja kantówek jeszcze mocniej podwyższa ich odporność na czynniki atmosferyczne oraz działanie szkodników. Trzeba pamiętać jednak, że krawędziaki klejone są już do niej przygotowane, ponieważ są heblowane. Krawędziaki lite natomiast mogą wymagać obróbki.
0 Comments
Leave a Reply. |
|