Właściwości drewna przesądzają o możliwościach zastosowania go w stolarce. Istotne są nie tylko gatunki drzew, z jakich pozyskano drewno, ale ich wiek i sposób przechowywania. Najbardziej pożądane do obróbki jest drewno miękkie, a jednocześnie wytrzymałe i odporne na wpływ czynników zewnętrznych. Poznaj najczęściej stosowane gatunki drzew, które wykorzystuje się w stolarce budowlanej. Gatunki liściasteGatunki liściaste stosuje się głównie w pracach stolarskich, przy układaniu podłóg i posadzek. Wśród nich najbardziej ceniona jest tarcica dębowa ze starych drzew (około 180 lat). Jest ona bardzo twarda i wytrzymała. Jej wadą jest brak odporności na ataki owadów. Kolejny cenny gatunek to topola. Tarcica z topoli wykorzystywana jest często do budowy konstrukcji domów. Jej wytrzymałość podobna jest do gatunków iglastych. Tarcica bukowa również nie jest odporna na insekty, lecz stosuje się ją z uwagi na dużą wytrzymałość i łatwość w obróbce, szczególnie jeśli drzewa były ścięte w wieku 110 lat. Tarcica z jesionu jest wytrzymała i elastyczna, jednak niszczeje pod wpływem wilgoci. Tarcica brzozowa ma dobre właściwości mechaniczne, lecz jest podatna na działanie grzybów, a tarcica z grabu jest twarda i bardzo wytrzymała. Tarcica z wiązu charakteryzuje się sprężystością i elastycznością po sparzeniu. Jest wytrzymała i twarda także w warunkach wilgotnych. Gatunki iglasteGatunki iglaste wykorzystuje się najczęściej do budowy schodów, dachów, okien i drzwi oraz desek podłogowych i sklejki. Wśród nich szczególnie cenna jest tarcica sosnowa pozyskiwana z drzew w wieku 80-120 lat, która charakteryzuje się dużą sprężystością i wytrzymałością. Jest jednocześnie dość miękka i łatwa w obróbce. Nieco trudniejsza w obróbce, lecz dość wytrzymała jest tarcica świerkowa. Rzadziej wykorzystywane gatunki iglaste to modrzew i jodła. Tarcica modrzewiowa jest bardzo wytrzymała, jednak w Polsce rzadko stosowana. Tarcica jodłowa jest trudna w obróbce z powodu wypadających sęków, a jej wytrzymałość jest przeciętna.
0 Komentarze
Odpowiedz |
|